Vilhelmina
11 °C
28 °C

Az Európai Néppárt várhatóan elmarasztalja Romániát

MTI
2004.07.23. 18:43
Az Európai Néppárt számára készített jelentés szerint a román helyhatósági választási törvény és annak gyakorlati alkalmazása antidemokratikus és diszkriminatív - közölte pénteken Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Az ellenzéki magyar politikus a romániai Tusnádfürdőn rendezett szabadegyetemen pénteken újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: elkészült a romániai választási folyamat megfigyeléséről szóló jelentés, amelyet az Európai Néppárt (EPP) bizottsága dolgozott ki Orbán Viktor vezetésével. A dokumentumot megkapta az EPP elnöke, a következő elnökségi ülésen a testület kialakítja álláspontját, a jelentést pedig az Európai Parlament elé terjesztik.

Németh Zsolt elárulta: a jelentés egyértelműen arra az álláspontra helyezkedik, hogy a romániai helyhatósági választási törvény és annak gyakorlati alkalmazása antidemokratikus és diszkriminatív. Ezért az EPP kezdeményezni fogja, hogy folytatódjon a román választási folyamat megfigyelése, és azt terjesszék ki az év végén esedékes romániai parlamenti választásokra is.

Az Európai Pártnak ugyanis tudomása van arról, hogy Romániában két hónappal a választások előtt változtatni szeretnének a választásokkal kapcsolatos, jelenleg érvényben lévő jogszabályon, ez pedig képtelenség - fogalmazott Németh Zsolt.