Judit
3 °C
7 °C

Az Európai Néppárt várhatóan elmarasztalja Romániát

MTI
2004.07.23. 18:43
Az Európai Néppárt számára készített jelentés szerint a román helyhatósági választási törvény és annak gyakorlati alkalmazása antidemokratikus és diszkriminatív - közölte pénteken Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Az ellenzéki magyar politikus a romániai Tusnádfürdőn rendezett szabadegyetemen pénteken újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: elkészült a romániai választási folyamat megfigyeléséről szóló jelentés, amelyet az Európai Néppárt (EPP) bizottsága dolgozott ki Orbán Viktor vezetésével. A dokumentumot megkapta az EPP elnöke, a következő elnökségi ülésen a testület kialakítja álláspontját, a jelentést pedig az Európai Parlament elé terjesztik.

Németh Zsolt elárulta: a jelentés egyértelműen arra az álláspontra helyezkedik, hogy a romániai helyhatósági választási törvény és annak gyakorlati alkalmazása antidemokratikus és diszkriminatív. Ezért az EPP kezdeményezni fogja, hogy folytatódjon a román választási folyamat megfigyelése, és azt terjesszék ki az év végén esedékes romániai parlamenti választásokra is.

Az Európai Pártnak ugyanis tudomása van arról, hogy Romániában két hónappal a választások előtt változtatni szeretnének a választásokkal kapcsolatos, jelenleg érvényben lévő jogszabályon, ez pedig képtelenség - fogalmazott Németh Zsolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?