Erzsébet
1 °C
4 °C

Bush: Szudán vessen véget a milíciák kegyetlenkedéseinek

MTI
2004.07.23. 21:25
George Bush amerikai elnök pénteken követelte, hogy Szudán vessen véget a milíciák által az ország nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban elkövetett erőszakos cselekményeknek és segítse elő a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását a térségbe. Az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel és az Afrikai Unióval, hogy segítséget nyújtsanak a térségben szenvedő embereknek.

Az Egyesült Államok csütörtökön határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelyben követeli, hogy a szudáni kormány vegye őrizetbe és ítélje el az arab milicistákat, akiket az őshonos, főként fekete lakosság elleni erőszakos cselekményekkel vádolnak.

Az amerikai kongresszus csütörtök este egyhangúlag elfogadott határozatában népirtásnak minősítette a dárfúri polgári lakosság ellen elkövetett kegyetlenkedéseket és felszólította a washingtoni vezetést: azonnal cselekedjen, akár "egyoldalú" lépéssel is. A 17 hónapja tartó konfliktusban több mint tízezer ember halt meg és több mint egymilliót üldöztek el otthonából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?