Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

NATO-döntés az afganisztáni csapaterősítésekről

MTI
2004.07.23. 23:20
A NATO szeptemberre újabb egységeket, köztük két teljes zászlóaljat küld erősítésként Afganisztánba, döntöttek pénteken Brüsszelben a katonai szövetség tagállamainak illetékesei. A NATO júniusi isztambuli csúcsértekezletén megállapodás született arról, hogy az októberi elnökválasztásra készülve fokozzák a NATO katonai jelenlétét Afganisztánban, részben újabb "vidéki újjáépítő csoportok" (PRT) irányításának átvételével, részben egy gyors reagáló erő kiküldésével. A NATO nemzetközi biztonsági ereje, a 6500 fős ISAF már három PRT-t irányít, és nyár végéig további két ilyen csoportot akar fennhatósága alá venni, a gyorsreagálású erők terén azonban eddig nem sok történt. Ezen változtat a mostani döntés: egy spanyol zászlóaljat (800 főt) küldenének az országba, tartaléknak egy olasz zászlóaljat (létszáma elérheti az ezer főt) szánnak, ezt is Afganisztánba telepítenék. A két zászlóalj szeptemberig megérkezik az országba, és nyolc hetet marad.

Az olasz zászlóalj bevetése lezárja azt a vitát, amely arról folyt, hogy az afganisztáni biztonsági körülmények javítására igénybe lehet-e venni a szövetség elit haderejét, a tavaly létrehozott, állandó készültségben lévő NATO Reagáló Erőt (NRF). Washington és szövetségesei ezt szorgalmazták, Franciaország szerint viszont az NRF-et csak válsághelyzetben lehet bevetni, nem szabad "elaprózni" más feladatokra. Végül kompromisszumos megoldás született: bár az olasz zászlóalj az NRF része, ideiglenesen kivették utóbbi hadrendjéből, és így lett Afganisztánba telepíthető. Ennek ellenére Nicholas Burns amerikai NATO-nagykövet a lépést pénteki brüsszeli közleményében a NATO Reagáló Erő első valódi bevetésének nevezte.