Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezáratták az orosz televízió minszki irodáját

MTI
2004.07.24. 08:01
Betiltották az orosz RTR televízió minszki irodájának a tevékenységét a fehérorosz hatóságok. A fehérorosz külügyminisztérium pénteken azért döntött emellett, mert az RTR tudósítója egy szerdai minszki tiltakozó felvonulás résztvevőinek a számát több ezerre becsülte, holott a hivatalos adatok csak kétszáz tüntetőről tettek említést. Az eset nyugati elemzők szerint újabb repedés a két volt szovjet köztársaság, és egykor példás együttműködést folytató állam kapcsolatában.

Oroszország és Fehéroroszág 1996-ban szövetségi szerződést kötött, de néhány évvel később Moszkva kiábrándult Alekszandr Lukasenkóból, az önkényuralmi módszerekkel kormányzó fehérorosz elnökből. A két ország viszonyában a mélypont 2002-ben következett be, mert Lukasenko visszautasította a szövetségi rendszerük továbbfejlesztéséről kidolgozott moszkvai menetrendet, amely eredményeként Oroszország lényegében szép lassan bekebelezte volna nyugati szomszédját. Moszkva pedig ekkor már egyre elégedetlenebb volt a szovjet típusú fehérorosz gazdaság gyatra teljesítményével.