Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A brit hadsereg készen áll a szudáni beavatkozásra

MTI
2004.07.24. 08:18
Rövid időn belül jelentős erővel tudna beavatkozni a brit hadsereg Szudánban, mondta péntek éjjel a brit vezérkari főnök, alig egy nappal azután, hogy a brit kormányfő "elsietettnek" nevezte a szudáni brit intervencióról szóló sajtóértesüléseket. Sir Mike Jackson tábornok, az egyesített vezérkar főnöke a BBC hírtévéjének Hardtalk című, éjszakánként jelentkező politikai interjúműsorában azt mondta: a hadsereg szükség esetén "nagyon gyorsan" ki tudna állítani egy dandárnyi erőt a milíciák erőszakcselekményeitől tizedelt szudáni fekete kisebbség szenvedéseinek enyhítésére.

Sir Mike szerint ez azt jelenti, hogy a hadsereg ötezer katonát tudna az afrikai országba küldeni. A vezérkari főnök nem határozta meg ugyanakkor, hogy az esetleg kivezényelt brit erőnek mi lenne pontosan a feladata. A tábornok által mozgósíthatónak mondott erő azonban minden korábbi találgatást meghalad. A The Guardian című vezető brit baloldali napilap a héten azt írta, hogy Tony Blair kormányfő már tanácsadóival tervezteti a közvetlen szudáni brit fegyveres beavatkozás lehetőségét, de legfeljebb néhány száz katona kiküldéséről lehet szó, mivel a brit hadsereg jelentős erőit köti le az iraki és több más nemzetközi konfliktus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?