Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszautasítja a terrorfenyegetést az ausztrál külügyminiszter

MTI
2004.07.25. 12:23
Visszautasította a Tauhíd iraki terrorista csoport fenyegetőzését, s a terroristák bátorításával vádolta meg a Fülöp-szigeteket és Spanyolországot vasárnap az ausztrál külügyminiszter.

A hét végén az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terroristához hű, s az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló iraki iszlámista mozgalom, a Tauhíd az interneten keresztül gépkocsirobbantásokkal fenyegette meg Olaszországot és Ausztráliát, amennyiben nem vonják ki csapataikat Irakból. "Megrázzuk a földet a lábatok alatt, ahogy Indonéziában tettük" - szól az üzenet, utalva a 2002 októberében Bali szigetén végrehajtott merényletekre, amelyek több mint 200 ember, köztük 88 ausztrál életét követelték.

A csoportot nem ismerjük, de ez az üzenet mégis fenyegetés, és komolyan kell vennünk - jelentette ki a Channel Nine ausztrál tévécsatornán Alexander Downer külügyminiszter. - Teljes elszántsággal szembe kell szállnunk az ilyen fenyegetésekkel, mert különben erőt adunk a terroristáknak.

Downer szerint Spanyolország és a Fülöp-szigetek, azzal, hogy a márciusi madridi merényletek után, illetve a múlt héten, egy filippinó túsz szabadon bocsátásáért cserében kivonta katonáit Irakból, engedett a terroristák zsarolásának. - Sajnos, ezzel csak bátorították a terroristákat, hogy folytassák a fenyegetőzést, s ennek most mi lettünk a célpontja Olaszországgal, Lengyelországgal és Bulgáriával együtt.

A John Howard konzervatív miniszterelnök vezette ausztrál kormány tavaly kétezer katonát küldött az iraki invázióban való részvételre, s jelenleg is 850 fős kontingenst állomásoztat az országban. A döntést élesen ellenezte a munkáspárti ellenzék, s azt ígéri, még karácsony előtt kivonja az ausztrál csapatokat Irakból, ha megnyeri az őszi parlamenti választásokat.