Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Visszautasítja a terrorfenyegetést az ausztrál külügyminiszter

MTI
2004.07.25. 12:23
Visszautasította a Tauhíd iraki terrorista csoport fenyegetőzését, s a terroristák bátorításával vádolta meg a Fülöp-szigeteket és Spanyolországot vasárnap az ausztrál külügyminiszter.

A hét végén az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terroristához hű, s az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló iraki iszlámista mozgalom, a Tauhíd az interneten keresztül gépkocsirobbantásokkal fenyegette meg Olaszországot és Ausztráliát, amennyiben nem vonják ki csapataikat Irakból. "Megrázzuk a földet a lábatok alatt, ahogy Indonéziában tettük" - szól az üzenet, utalva a 2002 októberében Bali szigetén végrehajtott merényletekre, amelyek több mint 200 ember, köztük 88 ausztrál életét követelték.

A csoportot nem ismerjük, de ez az üzenet mégis fenyegetés, és komolyan kell vennünk - jelentette ki a Channel Nine ausztrál tévécsatornán Alexander Downer külügyminiszter. - Teljes elszántsággal szembe kell szállnunk az ilyen fenyegetésekkel, mert különben erőt adunk a terroristáknak.

Downer szerint Spanyolország és a Fülöp-szigetek, azzal, hogy a márciusi madridi merényletek után, illetve a múlt héten, egy filippinó túsz szabadon bocsátásáért cserében kivonta katonáit Irakból, engedett a terroristák zsarolásának. - Sajnos, ezzel csak bátorították a terroristákat, hogy folytassák a fenyegetőzést, s ennek most mi lettünk a célpontja Olaszországgal, Lengyelországgal és Bulgáriával együtt.

A John Howard konzervatív miniszterelnök vezette ausztrál kormány tavaly kétezer katonát küldött az iraki invázióban való részvételre, s jelenleg is 850 fős kontingenst állomásoztat az országban. A döntést élesen ellenezte a munkáspárti ellenzék, s azt ígéri, még karácsony előtt kivonja az ausztrál csapatokat Irakból, ha megnyeri az őszi parlamenti választásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!