Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Rendkívüli biztonsági intézkedések egy török üdülővárosban

2004.07.25. 13:28
Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be az egyik legnépszerűbb törökországi üdülővárosban, Antalyában.

A helyi rendőrségi szóvivő vasárnapi tájékoztatása szerint szombat óta a korábbinál 300-zal több rendőr járőrözik a külföldiek által igen kedvelt földközi-tengeri fürdőhelyen, s szigorúan ellenőrzik a városba vezető mindhárom utat. Egyetlen nap alatt ezernél több gyanús személyt igazoltattak.

Azt nem erősítette meg a rendőrség, hogy a szigorításnak köze lenne ahhoz a robbanáshoz, amely péntek este történt a pár kilométerre fekvő Kemer egyik szállodájában. Nazmi Gunlu kemeri polgármester azt közölte, hogy "előzetes megállapítás szerint" a Valeri Beach hotelben baleset történt: a medence partján működő bárban egy oxigénpalack robbant fel, 21 személy - német, orosz és osztrák turisták - könnyebben megsérült. Ugyanakkor a rendőrség még vasárnap sem adott ki közleményt a történtekről, s az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség tudósítójának érdeklődésére semmit sem voltak hajlandóak közölni sem a robbanásról, sem a sérültekről. Kórházi forrásból kiderült, hogy a sérültek között 9 ukrán turista van, közülük két nő súlyos sérüléseket szenvedett, egyikük életveszélyes állapotban van.

Az ukrán sérültek állítása szerint a Valeri Beach szálloda kertjében robbanószerkezet lépett működésbe.

Május végén a törökországi kurdok radikális pártja, a Kurdisztáni Népi Kongresszus június 1-jével felmondta az 1998-ban egyoldalúan vállalt tűzszünetet. A párt egyúttal felhívta a külföldi turistákat és befektetőket, hogy a fenti időponttól kezdve ne tegyék a lábukat Törökország