Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyelország nem ad ki Törökországnak egy kurdot

MTI
2004.07.25. 14:03
Egy lengyel bíróság elutasította Törökországnak egy terrorista tevékenységért körözött kurd férfira vonatkozó kiadatási kérelmét - közölte a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádió vasárnap.

A lublini bíróság azzal indokolta a pénteken kihirdetett döntést, hogy fennáll annak a veszélye, hogy Törökországban megkínozzák az érintett személyt.

Az Interpol által körözött Behsat S-t május 21-én vették őrizetbe le az ukrán-lengyel határon. A török igazságszolgáltatás azzal vádolja, hogy 1979-80-ban terrorista tevékenységet folytatott egy szélsőbaloldali szervezet megbízásából. Konkrétan az áll bűnlajstromán, hogy robbanószerkezeteket hajított törökországi rendőrőrsökre, és ezzel három embert megölt.

A lublini bíróság hangsúlyozta, hogy Törökországban nemrégiben javult az emberi jogok helyzete, mindazonáltal továbbra is érkeznek olyan nyugtalanító hírek, amelyek szerint nem szűntek meg a kínzások. A bíróság a kiadatási kérelem elutasítása mellett egyúttal döntött arról is, hogy szabadlábra helyezi a kurd férfit. Az ügyészség megfellebbezi ez utóbbi döntést.

Behsat S. 1989-ben menedékjogot kapott Németországban.