Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Lengyelország nem ad ki Törökországnak egy kurdot

MTI
2004.07.25. 14:03
Egy lengyel bíróság elutasította Törökországnak egy terrorista tevékenységért körözött kurd férfira vonatkozó kiadatási kérelmét - közölte a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádió vasárnap.

A lublini bíróság azzal indokolta a pénteken kihirdetett döntést, hogy fennáll annak a veszélye, hogy Törökországban megkínozzák az érintett személyt.

Az Interpol által körözött Behsat S-t május 21-én vették őrizetbe le az ukrán-lengyel határon. A török igazságszolgáltatás azzal vádolja, hogy 1979-80-ban terrorista tevékenységet folytatott egy szélsőbaloldali szervezet megbízásából. Konkrétan az áll bűnlajstromán, hogy robbanószerkezeteket hajított törökországi rendőrőrsökre, és ezzel három embert megölt.

A lublini bíróság hangsúlyozta, hogy Törökországban nemrégiben javult az emberi jogok helyzete, mindazonáltal továbbra is érkeznek olyan nyugtalanító hírek, amelyek szerint nem szűntek meg a kínzások. A bíróság a kiadatási kérelem elutasítása mellett egyúttal döntött arról is, hogy szabadlábra helyezi a kurd férfit. Az ügyészség megfellebbezi ez utóbbi döntést.

Behsat S. 1989-ben menedékjogot kapott Németországban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!