Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Elengedik az Irakban fogva tartott sofőröket?

MTI
2004.07.26. 06:51
Ígéretet kapott Irakban túszul ejtett hét külföldi állampolgár szabadon engedésére a foglyok kuvaiti munkaadója.

A Kuwait and Gulf Link Transport nevű szállítmányozó cég vasárnap közleményében tudatta: ígéretet és biztosítékot kapott arra nézve, hogy teherautósofőrei visszanyerik szabadságukat, miután a túszejtők is megbizonyosodtak arról, hogy a vállalat nincs jelen Irakban, s csupán néhány irakinak végzett szállítást.

A cég iraki közvetítők révén tárgyalásokat folytat a hét sofőr - három kenyai, három indiai és egy egyiptomi állampolgár - elengedéséről, és kész mindent megtenni kiszabadulásuk érdekében.

A túszejtők, a magát Fekete Zászlóvivőknek nevező, eddig ismeretlen csoport tagjai vasárnap este tudatták, hogy egy iraki vallási elöljárót kértek fel közvetítőnek. Az emberrablók az al-Arabíja televízióban ismertetett közleményükben közvetítőjükként egy bizonyos Hisam al-Dulami sejket neveztek meg.

A csoport a napokban a túszok lefejezésével fenyegetőzött, ha a foglyokat alkalmazó kuvaiti vállalat és a három ország nem vonul ki Irakból. A szélsőségesek pénteken új feltételeket szabtak foglyaik szabadon engedéséhez: követelték, hogy a kuvaiti cég fizessen kártérítést a fallúdzsai áldozatok hozzátartozóinak, továbbá iraki és kuvaiti börtönökben fogva tartott irakiak szabadon bocsátását is követelték. Egyúttal 48 órás határidőt szabtak a vállalatnak, hogy válaszoljon követeléseikre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!