Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elengedik az Irakban fogva tartott sofőröket?

MTI
2004.07.26. 06:51
Ígéretet kapott Irakban túszul ejtett hét külföldi állampolgár szabadon engedésére a foglyok kuvaiti munkaadója.

A Kuwait and Gulf Link Transport nevű szállítmányozó cég vasárnap közleményében tudatta: ígéretet és biztosítékot kapott arra nézve, hogy teherautósofőrei visszanyerik szabadságukat, miután a túszejtők is megbizonyosodtak arról, hogy a vállalat nincs jelen Irakban, s csupán néhány irakinak végzett szállítást.

A cég iraki közvetítők révén tárgyalásokat folytat a hét sofőr - három kenyai, három indiai és egy egyiptomi állampolgár - elengedéséről, és kész mindent megtenni kiszabadulásuk érdekében.

A túszejtők, a magát Fekete Zászlóvivőknek nevező, eddig ismeretlen csoport tagjai vasárnap este tudatták, hogy egy iraki vallási elöljárót kértek fel közvetítőnek. Az emberrablók az al-Arabíja televízióban ismertetett közleményükben közvetítőjükként egy bizonyos Hisam al-Dulami sejket neveztek meg.

A csoport a napokban a túszok lefejezésével fenyegetőzött, ha a foglyokat alkalmazó kuvaiti vállalat és a három ország nem vonul ki Irakból. A szélsőségesek pénteken új feltételeket szabtak foglyaik szabadon engedéséhez: követelték, hogy a kuvaiti cég fizessen kártérítést a fallúdzsai áldozatok hozzátartozóinak, továbbá iraki és kuvaiti börtönökben fogva tartott irakiak szabadon bocsátását is követelték. Egyúttal 48 órás határidőt szabtak a vállalatnak, hogy válaszoljon követeléseikre.