Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az iráni igazságügy szerint Kazemi balesetben halt meg

MTI
2004.07.28. 20:29
Véletlen baleset okozta az iráni börtönben elpusztult Zahra Kazemi iráni-kanadai kettős állampolgárságú újságíró halálát a keményvonalas iráni igazságszolgáltatás szerint. Egy szerdai teheráni igazságügyi közlemény szerint csakis erre a következtetésre lehet jutni azután, hogy egy bíróság szombaton felmentette a riporternő "majdnem szándékos megölésével" vádolt egyetlen személyt, egy titkosszolgálati ügynököt. A közlemény szerint a halálos balesetet az okozhatta, hogy az éhségsztrájk következtében lezuhant az őrizetes vércukorszintje, elesett és eközben végzetesen megütötte magát.

Az 54 éves, Montrealban élő Zahra Kazemit 2003 júniusában tartóztatták le, miután fotókat készített a teheráni Evin börtön előtt. Az újságírónő koponyasérülés okozta agyvérzésbe halt bele a boncolási eredmény szerint. A Kazemit védő ügyvédcsoport vezetője, a Nobel-békedíjas Sirin Ebadi emberi jogi harcos ismételten azzal vádolta az iráni igazságügyi hatóságokat, hogy megpróbálják eltussolni az ügyet, s követelte, hogy engedélyezzék a börtönbeli "gyilkosság" ügyészségtől független kivizsgálását.