Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izraelbe letelepülő francia zsidók érkeztek Tel-Avivba

MTI
2004.07.28. 22:42
Kétszáz zsidó származású francia érkezett Tel-Avivba szerdán, tíz nappal azt követően, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy Izraelben folytassák életüket.

Az Izraelben letelepedni kívánókat maga a miniszterelnök köszöntötte a repülőtéren. A bevándorlók egy hagyományos héber üdvözlő dalt énekelve léptek ki a repülőgépből. A 200 érkező között 50 gyermek és 55 egyetemi hallgató is van.

Saron július 18-án amerikai zsidó vezetőknél tett látogatásakor kijelentette, hogy Franciaországban a legvadabb antiszemitizmus honol, és felszólította a nyugat-európai országban élő zsidókat, hogy térjenek vissza őseik földjére. Szavai alaposan felbőszítették Párizst. A francia vezetés kikérte magának Saron nyilatkozatát, és magyarázatot követelt.

Saron szerdán egyébként a letelepülőkhöz szólva dicsérte Jacques Chirac francia elnököt az antiszemitizmus ellen kifejtett küzdelméért, és méltatatta a francia kormány elszánt harcát a jelenség leküzdésére. Leszögezte a zsidóknak nem az ellenük irányuló gyűlölködés miatt kell hazatérniük, hanem azért, mert Izrael a hazájuk.