Gusztáv
3 °C
6 °C

Izraelbe letelepülő francia zsidók érkeztek Tel-Avivba

MTI
2004.07.28. 22:42
Kétszáz zsidó származású francia érkezett Tel-Avivba szerdán, tíz nappal azt követően, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy Izraelben folytassák életüket.

Az Izraelben letelepedni kívánókat maga a miniszterelnök köszöntötte a repülőtéren. A bevándorlók egy hagyományos héber üdvözlő dalt énekelve léptek ki a repülőgépből. A 200 érkező között 50 gyermek és 55 egyetemi hallgató is van.

Saron július 18-án amerikai zsidó vezetőknél tett látogatásakor kijelentette, hogy Franciaországban a legvadabb antiszemitizmus honol, és felszólította a nyugat-európai országban élő zsidókat, hogy térjenek vissza őseik földjére. Szavai alaposan felbőszítették Párizst. A francia vezetés kikérte magának Saron nyilatkozatát, és magyarázatot követelt.

Saron szerdán egyébként a letelepülőkhöz szólva dicsérte Jacques Chirac francia elnököt az antiszemitizmus ellen kifejtett küzdelméért, és méltatatta a francia kormány elszánt harcát a jelenség leküzdésére. Leszögezte a zsidóknak nem az ellenük irányuló gyűlölködés miatt kell hazatérniük, hanem azért, mert Izrael a hazájuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!