Jenő
-2 °C
6 °C

Nincs egyetértés a NATO-ban az iraki erők kiképzéséről

MTI
2004.07.28. 23:09
Nem sikerült egyetértésre jutniuk szerdán a NATO-tagállamoknak az iraki biztonsági erők kiképzéséhez nyújtandó támogatás módozatairól - közölték diplomaták a szövetség székhelyén.

Az Észak-atlanti Tanács a nap folyamán három ülést is tartott, amelyeket gyakorlatilag kizárólag ennek a kérdésnek szenteltek. NATO-források azonban a tanácskozások végén arról számoltak be, hogy még mindig maradtak rendezetlen problémák. Hozzátették, hogy a testület csütörtök délelőtt várhatóan ismét összeül.

A nap folyamán kiszivárgott értesülések szerint a tagállamok túlnyomó többsége kész lenne hozzájárulni, hogy a NATO - az isztambuli csúcson tett ígéretének megfelelően - segítséget nyújtson az ideiglenes iraki kormánynak biztonsági erői és a határőrség kiképzéséhez. A teljes egyetértés létrejöttét állítólag már csak Franciaország akadályozta.

Szövetségi diplomaták szerint a tanács szerdai ülésein általános volt a vélemény, hogy minél hamarabb meg kellene kezdeni a műveletet, de arról is gondoskodni kell, hogy az minden tekintetben megfelelően összehangolt legyen.

A legfontosabb nyitott kérdés a jelek szerint továbbra is az, milyen mértékben eredményezze a küldetés a NATO látható iraki jelenlétét. Az Egyesült Államok igyekszik elérni, hogy ez legyen az egyik gyakorlati következmény, Franciaország viszont éppen ennek az elfogadásától vonakodik.

A franciák attól tartanak, hogy a NATO látható iraki megjelenése csak az első lépés lenne egy kiterjedtebb katonai szerepvállalás felé, ami végső soron az iraki kormány helyzetét gyengítené. Az amerikaiak ezzel szemben változatlanul annak demonstrálására törekednek, hogy Irak ügyében folytatott politikájuk széles nemzetközi támogatást élvez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?