Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kostunica: A szerbek ne szavazzanak Koszovóban

MTI
2004.07.29. 22:59
Nem tanácsolja a koszovói szerbeknek a belgrádi vezetés, hogy részt vegyenek a tartományban október 23-án esedékes parlamenti választásokon. Ezt Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök csütörtökön jelentette be, miután levezette kormánya ülését, tárgyalt Boris Tadic államfővel és a koszovói szerb politikai erők képviselőivel. Belgrád azért döntött a bojkottra való felhívás mellett, mert a többségében albánokból álló pristinai átmeneti kormány és a tartományi ENSZ-közigazgatás, az UNMIK a közelmúltban tervet fogadott el a helyi irányítás reformjáról, és ebbe nem vette be a koszovói szerbek és más nem albán nemzetiségűek védelmére hivatott, Belgrád sugallta elképzeléseket.

Koszovóban márciusban heves szerbellenes zavargások zajlottak le 17 halálos áldozatot követelve. Felgyújtottak 29 szerb ortodox templomot és 800 házat. Több mint 4 ezer szerb kényszerült arra, hogy elmeneküljön otthonából. "Tervünk megvalósításáért azzal harcolunk, hogy nem veszünk részt a voksoláson, mivel a szerbeknek semmi érdeke nem fűződik a választásokhoz" - szögezte le Kostunica.

Két éve, Kostunica szövetségi elnökként arra szólította fel a szerbeket, hogy menjenek el szavazni, mert az UNMIK akkor egyezségben vállalt kötelezettséget a szerbek biztonsági helyzetének javítására.