Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kerry amerikai bíróság elé állíttatná Oszama bin Ladent

MTI
2004.07.31. 09:32
Oszama bin Laden terroristavezért amerikai bíróság elé állíttatná John Kerry, a Demokrata Párt elnökjelöltje, mert szerinte ez "a leggyorsabb és legbiztosabb módja annak", hogy halálra ítéljék.

"Azt akarom, hogy New Yorkban és Virginiában és Pennsylvaniában" állítsák őt bíróság elé gyilkosság vádjával, ahol az al-Kaida repülőgépeket eltérítő terroristái emberek halálát okozták 2001. szeptember 11-én - mondta Kerry pénteken, első interjújában azután, hogy a párt az előző nap véget ért konvencióján elnökjelöltnek állította és ő elfogadta ezt. Arra a kérdésre válaszolt így, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állíttatná-e a terroristavezért, ha alkalma volna rá.

Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét számtalan, a világ legkülönbözőbb tájain végrehajtott terrorcselekmények kitervelésével vádolják, nem csak azokkal, amelyeket az Egyesült Államokban hajtottak végre. Kerry szavaiból az derült ki, hogy az amerikai halálos áldozatok megbosszulását tekinti a legfontosabbnak, igaz, a legtöbb halálos áldozatot is a három évvel ezelőtti egyesült államokbeli merényletek követelték.

Kerry már régóta ellenzi általában a halálbüntetést, terroristák esetében azonban kivételt tesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!