Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Irán folytatja az urándúsítók építését

MTI
2004.07.31. 18:39
Irán folytatja az urándúsító centrifugák építését - közölte szombaton Kamal Harazi iráni külügyminiszter. Harazi indoklása szerint országa ezzel a lépéssel válaszol arra az elítélő határozatra, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy hónappal ezelőtt fogadott el az iráni atomprogrammal kapcsolatban.

A szombati bejelentés visszalépést jelent Irán tavaly elhangzott ígéretéhez képest, miszerint felhagy urándúsítással kapcsolatos tevékenységeivel.

Diplomaták szerint Teherán nem csupán a centrifugák építését folytatja, hanem egy urándúsító létesítményt is épít Iszfahán közelében. Az üzemben a feldolgozott ércet uránium hexafluorid gázzá alakítják, majd az esszenciát centrifugákba bepumpálva állítják elő a dúsított urániumot.

Múlt hét csütörtökön Párizsban az Európai Unió tisztségviselőinek egy magas rangú iráni küldött elmondta: Teherán nem hajlandó lemondani urándúsítási programjáról. Irán azt állítja, hogy békés célú atomprogramjára az elektromos áram iránti megnövekedett belső kereslet miatt van szükség, míg az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Teheránt, hogy a program leple alatt atomfegyverre akar szert tenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!