Huba
17 °C
33 °C

Al-Kaida csoport vállalta a pakisztáni merényletet

MTI
2004.07.31. 19:15
Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet nevében vállalta a felelősséget szombaton az interneten egy szélsőséges muzulmán csoport a kijelölt pakisztáni miniszterelnök elleni merényletkísérletért. Közleményük szerint Saukat Aziz kijelölt pakisztáni miniszterelnök, jelenlegi pénzügyminiszter George Bush amerikai elnök "cimborája és készséges kiszolgálója", ezért törtek az életére.

A merénylet ugyanakkor figyelmeztetés volt Pervez Musarraf elnöknek is, hogy ne folytassa a Pakisztánban elfogott muzulmán szélsőségesek kiadását az Egyesült Államoknak. Ha nem tanul a leckéből, fájdalmas csapások sorozatával kell számolnia - fenyeget a közlemény. Az al-Kaida Iszlambúli Brigádjai nevű csoport üzenetének hitelességét nem tudták megállapítani.

A csoport megnevezése Háled Iszlambúlira, az Anvar Szadat egyiptomi elnököt meggyilkoló katonai összeesküvők vezetőjére utal. A szervezet 1981-ben egy katonai díszszemlén végezett az egyiptomi államfővel.

Az Iszlámábád közelében végrehajtott robbantásos merényletben hat ember meghalt, negyvenöten megsebesültek, de a kijelölt miniszterelnöknek nem esett baja. A kijelölt miniszterelnök elleni támadás alig néhány órával azután történt, hogy Iszlámábádban bejelentették egy vezető al-Kaida-terrorista elfogását.