Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Brit katonák mehetnek Szudánba

MTI/Reuters
2004.08.01. 11:10
Készenlétben várnak brit katonák egy esetleges szudáni küldetésre szóló parancsra, hogy segítsenek leküzdeni a világ legsúlyosabb humanitárius válságát - jelentette vasárnap a The Independent című londoni újság.

A brit védelmi minisztérium szóvivője "puszta feltevésnek" nevezte az újság értesülését, de megismételte a vezérkari főnök múlt héten elhangzott kijelentését, miszerint Nagy-Britannia küldhet katonákat Szudánba, ha kérik, ilyen igény azonban még nem érkezett Londonba. A The Independent úgy tudja, hogy a 12. gépesített lövészdandárnak tartottak eligazítást a hétvégén egy lehetséges szudáni bevetésről.

Mike Jackson tábornok, vezérkari főnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg szükség esetén "valóban nagyon gyorsan" ki tudna állítani egy dandárnyi erőt az arab milíciák erőszakcselekményeitől tizedelt szudáni fekete kisebbség szenvedéseinek enyhítésére. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a hadsereg hozzávetőleg ötezer katonát tudna az afrikai országba küldeni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken elfogadott határozatában szankciókkal fenyegette meg a szudáni kormányt, ha 30 napon belül nem fegyverzi le a fekete lakosságot terrorizáló lovas arab milíciákat, amelyek az Egyesült Államok szerint a kartúmi kormány párfogásában kegyetlenkednek a polgári lakossággal. A vádat a szudáni vezetés visszautasította. Az ENSZ becslése szerint legkevesebb 30 ezer embert öltek meg és több mint egymillióan váltak földönfutóvá a dárfúri válságban. A sürgős élelmiszer- és gyógyszersegélyre szorulók száma eléri a kétmilliót.