Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az afgán választók kilencven százaléka már regisztrálta magát

MTI/AP
2004.08.01. 15:44
A választópolgárok 90 százalékát regisztrálták már az októberben tartandó afgán elnökválasztásra és a választásra jogosult 9,8 millió afgán állampolgár közül 8,7 millióan megkapták azonosító kártyáikat, amellyel leadhatják majd voksaikat - közölték ENSZ-források vasárnap.

Az október 9-ére kitűzött választás lesz az első közvetlen elnökválasztás a közép-ázsiai országban. A lakosság lelkes részvétele a kampányban eloszlathatja azokat az aggályokat, hogy Afganisztán lakossága az Egyesült Államok erős nyomására hajlandó részt venni a voksolásban. Az elnökválasztást júniusra tervezték és azért halasztották el, mert akadozott a hadurak magánhadseregének leszerelése. A parlamenti választást csak 2005 tavaszán rendezik meg.

Hamid Karzai jelenlegi elnök a jelek szerint ismét megszerezheti a győzelmet 22 riválisával szemben és további ötéves időszakra államfő maradhat. Karzai júliusban azt nyilatkozta, hogy 6 millió szavazatra van szüksége a választás megnyeréséhez.

A választási előkészületekre árnyékot vetnek az erőszakos cselekmények. Eddig legkevesebb kilenc, a választások előkészítésében részt vevő tisztségviselőt öltek meg. Legutóbb szerdán gyilkoltak pokolgéppel meg egy tisztségviselőt Gazni tartományban. Három személyt pedig pénteken akna sebesített meg Uruzgán tartományban.