Bernadett
-2 °C
4 °C

Fegyveresek törtek rá Arafat híveinek tanácskozására

MTI
2004.08.01. 20:00
Álarcos fegyveresek törtek rá a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah tisztségviselőinek tanácskozására vasárnap és "forradalmat", reformokat követeltek.

A ciszjordániai Nábluszban történt incidensben résztvevő fegyveresek mintegy húszan voltak, többen közülük símaszkot viseltek, amikor behatoltak abba a terembe, ahol a Fatah hetven vezetője ülésezett. A támadók lövéseket adtak le a tanácskozás résztvevőinek feje fölött és azt hangoztatták, hogy a teremben ülők összeesküvést szőnek a palesztin elnök ellen.

A lövöldözésben senki nem sérült meg, de az ülés félbe szakadt. A fegyveresek azt mondták magukról, hogy az al-Auda Brigádok nevű kis fegyveres csoport tagjai.

A támadás látszatát keltő incidens összefügg azzal, hogy fokozódik a nyomás palesztin vezetésre és Arafatra, amely a korrupcióval való leszámolást akarja kikényszeríteni. Egy héttel a palesztin kormányfő körüli válság lezárása után most saját hívei támadják a palesztin elnököt változásokat sürgetve, bár az ő távozását a jelek szerint nem követelik.