Piroska
-2 °C
5 °C

Szélütés érte a német védelmi minisztert?

MTI
2004.08.02. 11:26
A két hónapja heveny keringési zavarokkal kórházba szállított német védelmi minisztert feltehetőleg szélütés érte, emiatt várhatóan még az idén személycsere lesz a tárca élén - értesült a Die Welt.

Az újság hétfőn még arról számolt be, hogy Peter Struck augusztus közepén vissza akar térni a minisztériumba. Munkatársai körében tartja magát az a vélekedés, hogy főnöküknek valójában enyhe szélütése volt két hónappal ezelőtt. Ezt valószínűsíti, hogy augusztus 17. és 31. között jóval kevesebb Bundeswehr-bázist fog fölkeresni a nyári inspekciós körútja során, mint azt eredetileg tervezték.

A 61 éves politikusnak évekkel ezelőtt már volt két szívinfarktusa, majd műtétet hajtottak végre rajta a nyaki verőerek szűkülete miatt. Struck a kabinet "vízhordó öszvérének" számít, napi 18 órás munkapenzummal, amelyet műtétjei után sem volt hajlandó csökkenteni.

A berlini újság szerint a védelmi minisztériumban azzal számolnak, hogy Struck az év második felében még befejezi a Bundeswehr-reform egyik központi feladatát, az állomáshelyek számának csökkentését, hogy "tiszta asztalt" hagyjon hátra utódának. Erre a posztra állítólag Olaf Scholz, a szociáldemokrata párt (SPD) korábbi főtitkára az esélyes.