Géza
-11 °C
-4 °C

Hősként fogadták Zágrábban a horvát ex-tábornokot

MTI
2004.08.02. 16:58
Lelkes, ünneplő tömeg fogadta hétfőn Zágrábban azt a boszniai horvát extábornokot, akinek szabadságvesztés büntetését 45 évről kilenc évre csökkentette a minap a hágai Nemzetközi Törvényszék, majd szabadon bocsátotta. Több száz háborús veterán, barát és családtag fogadta éljenzéssel a 43 éves Tihomir Blaskicot a zágrábi repülőtéren. Állami tisztségviselők azonban nem vonultak ki fogadására, ünneplése nem öltött hivatalos jelleget.

A hágai Nemzetközi Törvényszék eredetileg háborús bűnökkel vádolta az egykori tábornokot, és 45 év börtönbüntetésre ítélte 2000-ben. A délszláv háborús bűnök ügyében eljáró ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa azonban felmentette a múlt csütörtökön a háborús bűnök vádja alól. Összesen 12 vádpontban - köztük etnikai tisztogatás ügyében - találta ártatlannak. Alaptalannak ítélte többek között azokat a vádakat, hogy Blaskic muzulmánokat űzött el otthonaikból, és hogy felelősséggel tartozik muzulmán civilek meggyilkolásáért. Fenntartotta viszont, hogy a boszniai horvát katonai vezető kényszermunkát végeztetett foglyokkal katonai létesítmények építésén, illetve hogy emberi pajzsként használta fel foglyait saját csapatai védelmére az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háborúban.

Blaskic 1996-ban adta fel magát a törvényszéken, így bő nyolc évet töltött rács mögött. A hágai bírói testület most elengedte kilenc évre csökkentett börtönbüntetésének hátralevő hónapjait, és szabadlábra helyezte Blaskicot.