Eleonóra
-1 °C
2 °C

Pakisztán nem küld csapatokat Irakba

MTI
2004.08.03. 19:40
Pakisztán a jelenlegi körülmények között nem küld csapatokat Irakba - jelentette be a dél-ázsiai ország tájékoztatási minisztere, ugyanakkor megjegyezte, hogy a döntés még nem tekinthető véglegesnek. Sejk Rasid Ahmed keddi sajtóértekezletén Lahorban úgy fogalmazott, hogy nincs itt az ideje pakisztáni csapatok küldésének most, amikor más országok éppen távozóban vannak onnan.

A pakisztáni kormánynak sokáig nem volt határozott álláspontja ebben a kérdésben. A konzervatív vallásos csoportok határozottan ellenzik, hogy Pervez Musarraf elnök támogassa a terrorizmus ellen indított, amerikaiak vezette háborút. A pakisztáni katonák Irakba küldése már csak azért is érzékeny kérdés lett az utóbbi időben, mert pakisztáni bevándorlókat öltek meg a napokban Irakban.

Csaudri Sudzsaat Huszain ügyvezető miniszterelnök nemrégiben kijelentette, hogy a pakisztáni nép akaratával ellentétesen senki nem fog dönteni. A kormányfő nem fejtette ki, mit akart ezzel mondani, de megfigyelők úgy értékelték szavait, hogy a kérdés a parlament elé kerülhet, ahol a kormánypárti képviselők kemény összecsapása várható az iszlám ellenzéki tömbbel. Jelenleg maga az államfő is ellenzi a csapatok Irakba küldését - erősítette meg Pervez Musarraf szóvivője.