Géza
-12 °C
-4 °C

Hangja alapján azonosították a török túsz egyik kivégzőjét

MTI
2004.08.04. 15:07
A hangja alapján azonosították azt a török terroristát, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tavaly novemberi isztambuli merényletek megszervezése után részt vett az Irakban elfogott török túsz meggyilkolásában.

A szerdai török lapok szerint a török hatóságok Habib Aktast azonosították a hangja alapján. A férfit tavaly november óta körözik, mivel a hatvan halálos áldozatot követelõ isztambuli bombamerénylet-sorozat értelmi szerzõjeként tartják számon. A török rendõrség információi szerint Aktas a merényletek végrehajtása után Irakba menekült.

A világhálón hétfõn jelent meg videofelvétel Murat Yüce török teherautósofõr iraki meggyilkolásáról. A török férfi gyilkosai közül az egyik hibátlan törökséggel szólalt meg.

A török rendõrség lehallgatta Aktast, amikor az Irakba menekült terrorista a családjával beszélt telefonon. Hangja rendelkezésre állt azoknak a felvételeknek köszönhetõen is, amelyek az isztambuli merényletek idején kerültek a hatóságok birtokába.

Ezeket a felvételeket hasonlították össze a török túsz megölését kísérõ török hanggal, s a rendõrség szerint bizonyosan Habib Aktasról van szó - írták a szerdai török lapok. A török rendõrség nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket.