Valér
2 °C
8 °C

Dél-Oszétia nem csatlakozhat Oroszországhoz

MTI
2004.08.07. 09:41
Az orosz alkotmánybíróság véleménye az, hogy a magát Grúziától függetlennek tekintő Dél-Oszétia csak Grúzia beleegyezésével, sőt kizárólag az ő kezdeményezésére válhatna Oroszország részévé, tudta meg a Kommerszant című moszkvai lap.

A kérdés, hogy fel lehet-e venni Dél-Oszétiát az Oroszországi Föderációba, Andrej Kokosintól származott, aki az orosz törvényhozás alsóházának a Független Államok Közösségével foglalkozó bizottságát vezeti.

Mint a Kommerszant szombati száma megírta, az alkotmánybíróság azt a választ adta a politikusnak, hogy az orosz alkotmány szerint egy idegen állam, vagy annak része csak akkor válhat Oroszország részévé, ha az illető állam és Oroszország nemzetközi jogi érvényű szerződést köt, mégpedig az előbbi kezdeményezésére. Dél-Oszétia pedig a nemzetközi jog által elismerten Grúzia része.

Andrej Kokosin hivatalában megerősítették az újság értesülését, hozzátéve, hogy az alkotmánybíróságtól kapott vélemény egy a duma bizottsága által vizsgált szakértői állásfoglalások közül.

Maga a bizottsági elnök a héten járt Dél-Oszétiában, amely - nem utolsósorban az orosz békefenntartók biztosította védelemnek köszönhetően - már sok szempontból Grúziától különváltan éli az életét. Pár nappal korábban pedig a magát Dél-Oszétia elnökének tekintő, s a terület Oroszországhoz csatlakozását szorgalmazó Eduard Kokojti tárgyalt Moszkvában orosz politikusokkal és üzletemberekkel.