Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A török kormányfő is ellátogat az olimpiai játékokra

MTI
2004.08.08. 16:53
Tayyip Erdogan török kormányfő úgy döntött, hogy részt vesz az athéni olimpián és békeüzentet visz a tarsolyában a két ország javuló kapcsolatainak jegyében.

"Abban a megtiszteltetésben részesülök, hogy részt vehetek az athéni olimpia megnyitó ünnepségén pénteken és a béke, a jó szándék és a szolidaritás üzenetét tolmácsolhatom a világ más vezetőivel együtt" - idézte a török kormányfőt vasárnap az Ethnos című görög napilap.

"Nem lehetett volna jobb az olimpiai játékok mostani időzítése, tekintettel a világban uralkodó veszélyeztetettség-érzetre... Az olimpia az egyik legjobb lehetőség arra, hogy a világ egységét ünnepeljük, keressük a nagy eszméket. Ezek egyike a törekvés a világbékére" - hangoztatta.

Törökország és Görögország az elmúlt néhány évben javította kapcsolatait több évtized feszültsége után, amelynek során voltak olyan időszakok, amikor a két szomszédos égei-tengeri ország, NATO-tagállam majdhogynem háborút vívott egymással. Bizonyos kérdések, mint például a kettéosztott Ciprus jövője, még mindig megterhelik a görög-török viszonyt.