Benedek
-5 °C
5 °C

Nem fenyeget amerikai bankokat terrortámadás

MTI
2004.08.13. 06:40
Az amerikai kormány nem talált arra utaló jelet, hogy azonnali terrortámadás fenyegetne valamilyen egyesült államokbeli pénzintézetet - közölte csütörtökön a washingtoni Fehér Ház egyik tisztségviselője, noha a kormány majdnem két héttel ezelőtt bizonyos hírszerzési értesülések alapján terrorriadót fújt öt jelentős pénzintézet környékén.

Mohammed Naím Núr Hánnak, az al-Kaida terrorszervezet nemrég Pakisztánban elfogott mérnökének számítógépén olyan terveket találtak, amelyek szerint terroristák felderítették, hogy hogyan lehetne merényletet elkövetni öt pénzintézet ellen New Yorkban, Newarkban, illetve Washingtonban. Noha ennek a felderítésnek eredményeit évekkel ezelőtt rögzítették, kiderült, hogy a terroristák legkésőbb idén januárban betekintettek a számítógépes adathordozókba, tehát felmerült annak veszélye, hogy élő tervekről van szó.

A név nélkül nyilatkozó fehér házi tisztségviselő azonban újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az eddig átvizsgált adathordozókon semmi nem utal arra, hogy fennállna az azonnali terrortámadás veszélye, bár ez a vizsgálat még nem fejeződött be. Egy másik meg nem nevezett kormánytisztviselő azt mondta: a kormány az augusztus 1-jén elrendelt terrorriadót ettől függetlenül ma is elrendelné.