Mátyás
-6 °C
1 °C

Bush: csak addig maradunk Irakban, amíg szükséges

MTI
2004.08.13. 06:44
Az amerikai erők egy nappal sem maradnak tovább Irakban, mint szükséges - jelentette ki George Bush amerikai elnök csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízióban. Bush bírálta elnökválasztási ellenfelének, a demokrata párti John Kerrynek azt a már többször hangoztatott tételét, hogy határidőt kell szabni az Irakban állomásozó amerikai erők jelentős csökkentésére.

John Kerry korábban kijelentette, hogy elnökké választása esetén egy év alatt jelentős csapatcsökkentést hajtana végre Irakban. Hétfőn fél évet ígért a csapatcsökkentésre, és csütörtökön pedig úgy fogalmazott, hogy fél év alatt csökkentené a csapatokat, de csak akkor, ha az iraki biztonsági helyzet és az amerikai diplomáciai eredmények ezt lehetővé teszik.

Bush kijelentette: "Ezzel azt üzennénk az ellenségnek, hogy várjatok még hat hónapot és egy napot. Vagy azt az irakiaknak, hogy az amerikaiak komolytalanok". Az elnök, aki feleségével együtt adott mintegy egyórás interjút a CNN Los Angeles-i irodájában, leszögezte: a nehézségek ellenére "megnyerjük a háborút, és elvégezzük a feladatot, vagyis Irak felszabadítását".