Bernadett
0 °C
4 °C

Terrorkészültség Olaszországban

MTI
2004.08.14. 12:46
Megerősítették a biztonsági intézkedéseket Olaszország-szerte a hétvégén egy, az al-Kaidához kötődő terrorszervezet vasárnapi határidőt tartalmazó ultimátuma miatt. Az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok vérfürdőt helyezett kilátásba arra az esetre, ha Róma augusztus 15-éig haza nem rendeli Irakba küldött katonáit, és személyesen megfenyegette Silvio Berlusconi kormányfőt.

Egy nappal az ultimátum lejárta előtt az olasz kikötők, pályaudvarok, repülőterek, metróállomások biztonsági ellenőrzése a megszokottnál szigorúbb volt és annak is látszott: csendőrök és rendőrök mutatkoztak a bel- és külföldi turisták által nagy számban látogatott helyeken.

Országszerte mindenesetre 13 ezer lehetséges célpontot tartanak számon, illetve őriznek folyamatosan, 5-6 ezret a fővárosban. A feladatot 23 ezer katona, illetve rendőr látja el; a "dominó" akció keretében - ez a művelet fedőneve - 4 ezer katonát mozgósítottak 150 intézmény ellenőrzésére.

A hétvégére riadókészültségbe helyeztek számos kórházat és hét kiemelten veszélyeztetettnek tartott nagyvárosban a tűzoltóságot készenléti alakulatainak megerősítésére szólította fel körlevélben a kormány. A legfenyegetettebbként számontartott városok: Róma, Firenze, Milánó, Torinó, Velence, Nápoly és Palermo.