Klaudia
-4 °C
2 °C

Nastase: Orbán kampánycélokra használja a romániai magyarokat

MTI
2004.08.14. 20:19
Orbán Viktor saját kampánycéljaira használja fel a romániai magyarságot - fejtette ki Adrian Nastase román miniszterelnök a román közszolgálati rádió szombat esti hírműsorának adott nyilatkozatában. A rádió riportere a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökének a közelmúltban Romániában tett megnyilatkozásairól kérdezte a bukaresti kormány álláspontját.

Nastase válaszul így fogalmazott: az "oly annyira légiesített határok miatt" Orbán Viktor nem vette észre, hogy kilépett Magyarországról, és belépett Romániába, azt hitte, hogy Romániában is folytathatja választási kampányát. A román kormányfőt az zavarja, hogy - mint fogalmazott - Orbán magyarországi jövendő választási győzelme érdekében akarja felhasználni a romániai magyarokat.

Nastase leszögezte: a romániai magyarokkal és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőivel együtt a román kormány elutasítja, hogy Orbán a romániai magyarok és románok rovására folytasson kicsinyes politikai játékokat. A miniszterelnök megállapította, hogy az RMDSZ és a román kormány közötti rendkívül hasznos együttműködés tette lehetővé a bejutást a NATO-ba, adott támogatást az európai uniós csatlakozáshoz, a vízummentesség bevezetéséhez.