Gerzson
-3 °C
2 °C

Észtországba érkezett Mádl Ferenc

MTI
2004.08.15. 15:56
Háromnapos látogatásra Tallinnba érkezett vasárnap Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki részt vesz "A fiatalok - a finnugor népek reménye és jövője" mottóval az észt fővárosban megkezdődött Finnugor Népek IV. Világkongresszusán. Észtországi útjára az államfőt elkísérte felesége, Dalmaasszony. Mádl Ferenc Arnold Rüütel észt és Tarja Halonen finn államfővel együtt hétfőn felszólal a finnugor világkongresszus hivatalos megnyitó ünnepségén.

A világkongresszus a finnugor és a szamojéd népeknek a kormányoktól és politikai pártoktól független képviselői fóruma, amelyet 1992-ben azzal a céllal hoztak létre, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést ezen népek között. Az észt-magyar kétoldalú kapcsolatok keretében Mádl Ferenc Tallinnban találkozik Arnold Rüütel észt államfővel és Juhan Parts miniszterelnökkel. Az államfő látogatást tesz az észt törvényhozásban, ahol megbeszélést folytat Ene Ergma parlamenti elnökkel.

A köztársasági elnök az észt fővárosban felkeresi a Magyar Intézet új épületét, és részt vesz a "A magyar történelem nagy múltú templomai" elnevezésű fotókiállítás megnyitóján az észt nemzeti könyvtárban. Mádl Ferencet kedden a tallinni Műszaki Egyetemen díszdoktorrá avatják. Mádl Dalma asszony különprogramja keretében megtekinti a Kadriorg Művészeti Múzeumot, a Pirita Kolostort valamint látogatást tesz a Szt. Katalin kézműves céhnél és a Veszélyeztetett Gyermekek Központjában.