Auguszta
-3 °C
2 °C

Irak megtiltotta a nedzsefi szentély megtámadását

MTI
2004.08.15. 17:35
Az iraki ideiglenes kormány határozottan megtiltotta az iraki biztonsági alakulatoknak, hogy bármilyen támadást intézzenek Nedzsefben Ali imám mauzóleuma ellen, s bármilyen módon megsértsék a hely szent jellegét. A belügyminisztérium vasárnap közleményben jelentette be, hogy ekképpen intézkedett. Egyúttal kérte a térségben tartózkodó amerikai erőket, hogy hasonlóképpen tartózkodjanak a síita szent hely megsértésétől.

Muktada asz-Szadr radikális síita vezető több száz hívével ezen a síita szent helyen sáncolta el magát az elfogására érkező amerikai erők és iraki biztonsági alakulatok elől. Vasárnap újult fel a harc Szadr fegyveres osztagai - a Mahdi Hadserege -, illetve az amerikai támogatással harcoló iraki biztonsági alakulatok között, egy nappal azután, hogy a bagdadi kormány a vallási vezetővel folytatott tárgyalások összeomlásáról tett bejelentést.

Több száz ember vesztette eddig életét az utóbbi szűk két hét síita felkeléseiben. A nedzsefi küzdelem hét további iraki városban is síita felkelések kitörésére vezetett. Az iraki és a külföldi újságírók elhagyták vasárnap Nedzsefet, miután a város rendőrfőnöke távozásra szólította fel őket, mondván, hogy a jelen harci körülmények között a hatóságok nem tudják garantálni személyi biztonságukat.