Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az ENSZ elítélte a burundi tömegmészárlást

MTI
2004.08.16. 06:11
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorúan elítélte vasárnap a 160 tuszi törzsbeli halálát követelő, két nappal korábbi burundi tömegmészárlást, és felszólította az afrikai ország vezetését, valamint a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságét, hogy működjön együtt a tettesek bíróság elé állítása végett.

Kongói, burundi és ruandai lázadók különböző csoportjai tusziellenes szövetséget alkotva megtámadták egy burundi menekülttábort, amelyet az ENSZ a Kongói Demokratikus Köztársaságból elmenekült (RDC) tuszik számára hozott létre. A támadók lőfegyverekkel, bozótvágókésekkel megöltek legalább 160 embert. Voltak olyan áldozatok, akiket elevenen égettek meg.

Az elnök kérte az ENSZ-főtitkár ruandai, illetve kongói különmegbízottját, hogy mihamarabb készítsen jelentést az esetről. A BT ezenkívül felszólította a térség országait, hogy gondoskodjanak egymás területének tiszteletben tartásáról, lázadók ne juthassanak át másik országba, valamint gondoskodjanak a saját területükön élő polgári személyek biztonságáról.