Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Letartóztattak Pakisztánban két al-Kaida-gyanús személyt

MTI
2004.08.17. 09:55
Letartóztattak kedden a pakisztáni Lahorban egy pakisztáni és egy myanmari állampolgárt, akiket az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal való kapcsolatokkal gyanúsítanak.

Egy magát megnevezni nem kívánó helyi titkos szolgálati illetékes szerint a myanmari állampolgárnál "fontos dokumentumokat" találtak, köztük 30 számítógépes lemezt, három mobiltelefont, több SIM-kártyát, valamint több mint 10 ezer dollár készpénzt. A pakisztánit viszont a betiltott Dzsais-e-Mohamed nevű szélsőséges iszlám szervezet kemény magjához tartozójaként azonosították. Ez a csoport rendszeresen felbukkan az India és Pakisztán között vitatott kasmíri területen.

Július közepe óta a pakisztáni biztonsági erők közel 30, al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsított személyt vettek őrizetbe, köztük két különösen veszélyeset: Naim Nur Hán pakisztáni informatikai szakértőt és a tanzániai Ahmed Khalfan Ghailanit, akit az Egyesült Államokban az 1998-as, a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetség elleni merényletekben való részvétel miatt köröznek. Letartóztatásuk révén a nyomozók számos információhoz jutottak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Pakisztánban tervezett merényletekről.