Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Székelyek Szövetsége is indul a romániai választásokon

TransIndex
2004.08.18. 14:06
A Romániai Székelyek Szövetsége (RSZSZ) részt kíván venni az őszi parlamenti választásokon - jelentette ki hétfőn a szervezet nevében Kiss Kálmán. A szövetséget idén áprilisban iktatták be a Maros Megyei Törvényszéken. Kiss kifejtette, az RSZSZ célja a székelyek érdekeinek képviselete, és nincs köze sem a magyar radikálisokhoz, sem a mérsékeltekhez.

Az RSZSZ képviselője szerint a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) célja csupán "osztozni a koncon az RMDSZ-el, aminek látható jelei vannak", de azt is hangsúlyozta, hogy az RMDSZ "báróitól" is meg szeretnének megszabadulni. "Az kívánjuk, hogy a székelyek függetlenek legyenek az évszázados elnyomás után" - nyilatkozta Kiss, aki úgy véli, az MPSZ is csak a magyarokért harcol, de soha nem gondolt a székelyekre. Az RSZSZ vezetője elmondta, a szövetség júliusban elkezdte a választásokra való felkészülést, tagszervezeteket hozott létre Hargita, Kovászna, Maros, Arad, Szatmár, Bákó és Arges megyében.

A korábban Kiss Kálmán nevével fémjelzett politikai alakulat, a Romániai Magyar Szabaddemokrata Párt tavaly alakult át Romániai Magyar Szabadelvű Szövetséggé, azaz kisebbségi szervezetté.