Auguszta
-3 °C
2 °C

Szadr válaszolt az iraki védelmi miniszter ultimátumára

MTI
2004.08.18. 14:59
Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok kész elfogadni az iraki nemzeti konferencia követeléseit a nedzsefi harcok beszüntetése érdekében - közölte szerdán Szadr szóvivője miután az iraki védelmi miniszter néhány órát adott a Nedzsefben harcoló síita milicistáknak arra, hogy megadják magukat.

Házem Saalán védelmi miniszter nedzsefi sajtótájékoztatóján korábban kijelentette: "Van egy esélyük. Az elkövetkező néhány órában meg kell adniuk magukat, és le kell tenniük a fegyvert." Mint mondta, a katonák kiképzést kaptak Ali imám mauzóleumának megostromlására, nagyszabású támadásra készülnek a lázadók ellen, és "olyan leckét adnak nekik, amelyet soha nem felejtenek el".

Saalán külön hangsúlyozta, hogy kizárólag irakiak fognak behatolni a szentélybe, az amerikaiak legfeljebb légi támogatást adnak hozzá, illetve biztosítják a mecsetkomplexumhoz vezető utakat.

A miniszter helyi illetékesekkel tárgyalt a síita szent városban, ezután hangzott el figyelmeztető kijelentése. Leszögezte azt is, hogy a Mahdi Hadseregét fel kell oszlatni, Muktada asz-Szadr síita radikális vallási vezető sorsáról pedig Ijád Allávi kormányfő hivatott dönteni.

"Meglepődtünk a védelmi miniszter kijelentésén és fenyegetésén, mert a nemzeti konferencia küldöttsége által előterjesztett kezdeményezés iránt teljes egyetértésünket nyilvánítottuk ki" - nyilatkozta asz-Szadr szóvívője az ultimátumra adott válaszban.