Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Dél-Korea az amerikai csapatcsökkentés elhalasztását kéri

MTI
2004.08.19. 09:59
Dél-Korea az országban állomásozó amerikai haderők tervezett csökkentesének elhalasztását kéri a csütörtökön Szöulban kezdődő dél-koreai-amerikai tárgyalásokon. Washington a napokban értesítette Szöult, hogy 12 500 katonát kivon a 37 ezer fős dél-koreai kontingensből 2005 végéig, így az ázsiai országnak nagyobb szerepet kell vállalnia egy esetleg észak-koreai támadás elleni védelemből. Mintegy 3600 amerikait máris átvezényeltek a félszigetről Irakba.

Egy magát megnevezni nem kívánó dél-korai védelmi minisztériumi illetékes úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalásokon "egy kis halasztást" akarnak kérni az Egyesült Államoktól, helyi lapok szerint viszont Szöul több mint egy évre szeretné befagyasztani a létszámcsökkentést.

A kétnapos tárgyalásokon Richard Lawless amerikai védelmi államtitkár-helyettes vezeti az amerikai küldöttséget. A júliusban Washingtonban tartott megbeszéléseken a felek megállapodtak arról, hogy a jelenleg Szöulban állomásozó 8000 amerikai katonát 2008 végéig egy másik, a fővárostól délre fekvő városba helyezik át.