Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Gorbacsov a tekintélyuralomtól óv

MTI/AFP
2004.08.19. 22:45
Semmi esetre sem szabad megengedni a demokrácia visszaszorulását, még kevésbé egy tekintélyuralmi rendszer kialakulását - mondta az Eho Moszkva rádió műsorában Mihail Gorbacsov, áttekintve az ortodox kommunisták 1991. augusztus 19-i puccskísérlete óta lezajlott oroszországi fejleményeket.

Az ellene irányuló puccskísérlet évfordulóján kifejtette visszaemlékezésében: azért említi a tekintélyuralmi rendszer veszélyét, mert nyugtalanító tényeket tapasztal az orosz társadalomban. Mint mondta, végletes megosztottság jellemzi hazája társadalmát, áthidalhatatlan szakadék tátong a társadalom két pólusa között. Az emberek nagy tömegének nincs tulajdona, és reménye sincs annak szerzésére, nincs beleszólása a politikába, nyomorba döntve passzív szemlélője csupán a történéseknek.

Törvények által kormányzott, demokratikus országra van szükségünk, nem olyanra, ahol magas helyről érkező telefonhívások szabják meg a dolgok menetét. Nagy utat kell még addig megtennünk - jelentette ki.

Konzervatív kommunista vezetők Gorbacsov elnöksége alatt, 1991. augusztusában kísérletet tettek arra, hogy megmentsék a Szovjetuniót a széthullástól. A hadsereg néhány egységére és a titkosszolgálatra támaszkodva puccsot szerveztek Gorbacsov hatalmának megdöntésére, de kudarcot vallottak. A puccskísérlet nyomán felgyorsult a Szovjetunió bomlási folyamata, és Gorbacsov szovjet államfő alól kicsúszott az az állam, amelynek feje volt.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft