Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tízezrek tüntettek Németországban a megszorítások miatt

MTI
2004.08.23. 20:53
Már a negyedik, egymást követő hétfőn tüntettek tízezrek Németországban a szociáldemokrata-zöld kormány ellenzéki jóváhagyást élvező gazdasági-szociális megszorító intézkedései ellen.

A tüntetések súlypontja ezúttal is a közel húsz százalékosmunkanélküliségtől sújtott Kelet-Németország volt: Lipcse, Chemnitz, Zwickau, Plauen, Drezda, Gera, Schwerin, Halle, Merseburg. Berlinben is ezrek gyülekeztek a felvonulásra.

A felháborodást elsősorban az a jövőre életbe lépő intézkedés váltja ki, amelynek nyomán félő, hogy a tartósan munka nélküliek anyagilag a szociális segélyben részesülők szintjére kerülnek.

A hétfői tüntetéseket szakszervezetek, a globalizálódás jelenlegi irányzatát bíráló Attac mozgalom, valamint a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) koordinálja. Ez utóbbi párt az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) megreformált utódszervezete.

A PDS-nek a 2002. évi parlamenti választáson nem sikerült elérnie az ötszázalékos küszöböt, ám a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint országos szavazói támogatottsága 8 százalék körül járna, ha most lenne választás.