Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Madeleine Albright Bush külpolitikáját bírálta

MTI
2004.08.25. 06:01
Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter szerint aligha javulnak az Egyesült Államok és Európa kapcsolatai, amíg George Bush lesz a Fehér Ház lakója.

A Clinton kormányzat külügyminisztere kedden a svéd fővárosban bírálta a jelenlegi amerikai elnököt a megelőző háború doktrínája miatt. Úgy fogalmazott, még hidegháborús idők szovjet vezetői sem voltak képesek olyannyira megosztani az Egyesült Államokat és szövetségeseit, mint most Szaddám Huszein, vagy Oszama bin Laden tette. A Madame Secretary (Külügyminiszter asszony) című könyvének stockholmi bemutatóján Albright a hallgatóság nagy egyetértésével találkozott, amikor Bush külpolitikáját bírálta, hangsúlyozván: a jelenlegi amerikai elnök sok szövetségest elriasztott azzal, hogy az ENSZ támogatása nélkül rohanta le Irakot.

Albright szerint George Bush a megelőző háború doktrínájával szükségtelen problémákat okozott, tovább rontotta a transzatlanti kapcsolatokat. "A megelőző háborúval az a baj, hogy ennek a doktrínának a titkosszolgálat jelenti az Achilles-sarkát" - fogalmazott a volt amerikai külügyminiszter, arra utalva, hogy a titkosszolgálatok minden jel szerint kudarcot vallottak a tiltott iraki fegyverekről szóló információikkal.