Bernadett
0 °C
4 °C

'ENSZ-gyámságot és EU-kormányzást Koszovóba'

MTI
2004.08.25. 11:57
Az ENSZ-nek a következő évben át kellene adnia Koszovó kormányzását az Európai Uniónak, de eközben a tartományt hivatalosan ENSZ-gyámság alá kell helyezni - ezt javasolja a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadásának (WSJE) szerdai számában Doug Bereuter washingtoni képviselő, az amerikai képviselőház külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának vezetője, egyben a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke.

Bereuter szerint a tavaszi koszovói zavargások azt jelezték, hogy a tartomány nem képes az önkormányzásra - ugyanakkor a jelenlegi ENSZ-adminisztráció is bizonyította tehetetlenségét, nem tudta megteremteni a megfelelő intézményeket, végigvinni a gazdasági stabilizálást. Éppen ezért Koszovóban új megoldásra van szükség, olyan megoldásra, ami segítené a terület integrációját Európához, ugyanakkor továbbra is nemzetközi garanciákat adna a kisebbségi jogok biztosítására.

Bereuter szerint Koszovó ENSZ-gyámsági területté tétele, méghozzá úgy, hogy a világszervezet az EU-ra bízza a kormányzás feladatát éppen ezt szolgálná.