Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Készek meghalni a szlovák kormányhivatal előtt

MTI
2004.08.29. 18:43
Több mint félezer kilométer gyaloglás után vasárnap Pozsonyba érkezett azon önhibájukon kívül szociálisan ellehetetlenült emberek csoportja, akik közül estétől hatan éhségsztrájkot kezdenek a szlovák kormányhivatal épülete előtt, mert úgy gondolják, hogy "ahol a nép éhezik, ott a kormánynak is éheznie kellene."

A tíztagú csoport egyetlen fillér nélkül, augusztus elsején, a Kassához közeli Szepsiből indult el Pozsonyba. Útközben a velük együtt érző és hasonló sorsú emberektől kaptak szállást, pénzt és élelmet. Vezetőjüket, az 51 éves Czingel Zsuzsa darukezelőt az év elején, eredménytelen munkajogi küzdelmek után bocsátották el a U.S. Steel kassai gyáróriásából.

Czingel Zsuzsa újságíróknak elmondta: a tíz ember közül hatan kezdenek éhségsztrájkba. Az éhségmenet négy tagja, köztük a 75 éves Azbeta Suslová és annak tizennégy éves, részlegesen rokkant unokája, valamint annak apja ezt egészségi okokból nem vállalhatják, de ha a fiatal fiút mégsem helyeznék teljes rokkantállományba, akkor kész felgyújtani magát a kormányépület előtt.