Piroska
-1 °C
5 °C

Holland abortuszhajó a portugál partoknál

MTI
2004.08.30. 21:08
A nőgyógyászati klinikával felszerelt holland "abortuszhajót" tengerre bocsátó szervezet kiterjedt tárgyalásokat kezdett hétfőn azzal a céllal, hogy a portugáliai kikötésüket két nappal korábban megtagadó Lisszabon vonja vissza döntését. "Kapcsolatba léptünk politikai pártokkal és különböző intézményekkel nemzeti és nemzetközi szinten, valamint az Európai Bizottsággal azzal a céllal, hogy érjék el Portugáliánál döntése felülvizsgálatát" - közölte a sajtóval Celina Santos, az Ifjúsági Akció a Békéért (AJP) szervezet képviselője.

A Borndiep nevű hajót fenntartó Women on Waves (Nők a hullámok hátán) szervezet képviselői a terhességmegszakítás tiltása elleni küzdelem jegyében járják az európai országokat. A konzervatív portugál kormány azonban még azt is megtagadta tőlük, hogy portugál felségvizekre hajózzanak. Lisszabon arra hivatkozik, hogy tevékenységük ütközik a portugál törvényekbe és veszélyezteti a közegészséget.

A művi terhességmegszakítás lehetőségét a portugál törvények nagyon szigorú feltételekhez kötik, és a törvényszegő nő három, az abortuszt végző orvos pedig nyolc évi börtönbüntetéssel sújtható.