Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Ejtik a vádat a feltételezett detroiti terroristasejt tagjai ellen

MTI
2004.09.01. 20:17
Eljárási hibákra hivatkozva a vádak elejtését kérte szerdán az illetékes bírótól az amerikai igazságügyi tárca három, terrorizmussal gyanúsított detroiti személy ügyében.

A három marokkói muzulmán letartóztatását közel három éve még a terrorizmus elleni harc nagy sikereként könyvelték el. A három férfi kezén a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után hat nappal kattant a bilincs, muzulmán bevándorlók százai körében végzett razziák során. A vád szerint "alvósejtet" alkottak, és a terroristák támogatására szőttek összeesküvést.

Abdel-Ilah Elmardoudi és Karim Koubriti a bíróság tavaly júliusi ítélete szerint összeeskövést szőtt az amerikai célpontok ellen merényleteket tervező terroristák támogatására, Ahmed Hannan pedig okirahamisítást követett el. A védelem szerint a vádak a koronatanú Youssef Hmimssa koholmányai. Hmimssa korábban egy fedél alatt élt a vádlottakkal.

Az igazságügy-minisztérium most készült emlékeztetője szerint az ügyészek a múlt évi per előtt számos, a vádlottakra nézve kedvező bizonyítékot elhallgattak az ügyvédek elől. A tárca ezért új per lefolytatását indítványozta, amelyben a három férfi ellen már csak okirat-hamisítás címén emelnek vádat.