Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Olaszországban is bevezetnék a fejkendőtörvényt

MTI
2004.09.01. 20:31
Az iszlám női fejkendő viselésének betiltását kezdeményezte az olasz iskolákban és más közintézményekben az egyik a Forza Italia - Silvio Berlusconi miniszterelnök mozgalma - egyik képviselője.

Daniele Galli képviselő törvényjavaslata szerint - amely nagy vihart kavart parlamenti körökben, s nem csak a baloldali ellenzéknél - francia mintára választ kell adni az európai kultúrát és értékeket általában elutasító iszlámnak, amely e kendővel durván megsérti a férfiak és nők egyenjogúságának demokratikus elveit, s így az olasz alkotmányt is.

Az olasz honatya javaslata szerint a csador és más muszlim fejkendők viselőit 1000-5000 ezer eurós bírsággal kellene sújtani. A tilalmat kiterjesztené az iskolákon kívül közterületekre, ugyanis a kendő gyakran lehetetlenné teszi a személy azonosítását, s ezért egyes olaszországi polgármesterek helyi rendelkezéseikben már korlátozták e vallási ruhadarabok viselését, pontosan ilyen okokra hivatkozva.

Galli nem is tagadta, hogy törvényjavaslatával polémiát akart kiváltani Olaszországban, tekintettel a két francia újságíró elrablására, s a terroristák követeléseire.