Judit
3 °C
7 °C

Olaszországban is bevezetnék a fejkendőtörvényt

MTI
2004.09.01. 20:31
Az iszlám női fejkendő viselésének betiltását kezdeményezte az olasz iskolákban és más közintézményekben az egyik a Forza Italia - Silvio Berlusconi miniszterelnök mozgalma - egyik képviselője.

Daniele Galli képviselő törvényjavaslata szerint - amely nagy vihart kavart parlamenti körökben, s nem csak a baloldali ellenzéknél - francia mintára választ kell adni az európai kultúrát és értékeket általában elutasító iszlámnak, amely e kendővel durván megsérti a férfiak és nők egyenjogúságának demokratikus elveit, s így az olasz alkotmányt is.

Az olasz honatya javaslata szerint a csador és más muszlim fejkendők viselőit 1000-5000 ezer eurós bírsággal kellene sújtani. A tilalmat kiterjesztené az iskolákon kívül közterületekre, ugyanis a kendő gyakran lehetetlenné teszi a személy azonosítását, s ezért egyes olaszországi polgármesterek helyi rendelkezéseikben már korlátozták e vallási ruhadarabok viselését, pontosan ilyen okokra hivatkozva.

Galli nem is tagadta, hogy törvényjavaslatával polémiát akart kiváltani Olaszországban, tekintettel a két francia újságíró elrablására, s a terroristák követeléseire.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?