Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Tüntetést vert szét Minszkben a rendőrség

MTI
2004.09.02. 01:20
A fehérorosz fővárosban a fehérorosz nyelv használatáért rendezett tüntetést vert szét szerdán a fehérorosz rendőrség, s négy, az anyanyelvén történő tanítást követelő diákot le is tartóztatott.

Minszkben a tanévkezdés napján mintegy 50 diák papírcsíkkal leragasztott szájjal tüntetett Alekszanrd Lukasenko államfő rezidenciája előtt azért, hogy anyanyelvén tanulhasson. A rendőrök megrohanták őket, transzparenseiket széttépték, többet megvertek közülük, és négy fiatalt őrizetbe vettek A tíz éve államfővé választott Lukasenko - aki nem beszéli anyanyelvét - tavaly bezáratta az egyetlen középiskolát, amelyben nem oroszul, hanem fehérorosz nyelven folyt a tanítás, és fehéroroszul ma már csak az általános iskolák mintegy negyedében - főleg falvakban - tanulhatnak a diákok.

Az uralmát diktatórikus módszerekkel fenntartó elnök mindenáron a nagy szomszédhoz, Oroszországhoz kívánja kötni országát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?