Árpád
-2 °C
4 °C

Markó Béla indul a romániai elnökválasztáson

MTI
2004.09.04. 13:19
Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőjét választották a szövetség jelöltjének a romániai elnökválasztásra. Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának szombaton Marosvásárhelyen tartott ülésén a jelenlévők 109 szavazattal 5 ellenében döntöttek úgy, hogy a szövetség Markó Bélát indítja a november 28-i romániai elnökválasztáson.

Az elmúlt napokban tucatnyi név szerepelt a lehetséges jelöltek sorában, szombaton azonban már csak hármat terjesztettek elő hivatalosan. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete Eckstein-Kovács Péter szenátort, az Arad megyei Tokay Gyögy szenátort, a Maros megyei pedig Markó Bélát javasolta. (Markó Béla szintén szenátor a román törvényhozásban.) Eckstein-Kovács és Tokay visszalépett Markó javára.

Markó Béla megköszönve a bizalmat kifejtette: azért fontos, hogy a szövetségnek saját államfőjelöltje van, mert így hatékonyabban tudja közvetíteni az RMDSZ álláspontját a romániai magyarság felé. Markó olyan román társadalom felépítése mellett foglalt állást, amnelyben a különböző nemzeti csoportok, etnikumok együttlétének és különlétének egyaránt adottak a feltételei.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?