Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Tanárnője védte Milosevicset Hágában

MTI
2004.09.07. 12:38
Szlobodan Milosevics hivatalból kinevezett védőügyvédei kedden a hágai Nemzetközi Törvényszéken beidézték a volt jugoszláv elnök első tanúját az ellene folyó nagyszabású perben.

Milosevicset 66 rendbeli háborús bűnnel vádolják, amelyeket a vádak szerint a kilencvenes években lezajlott jugoszláv polgárháborúkban követett el. A bíróság Milosevics akarata ellenére nevezte ki a volt jugoszláv elnök két védőügyvédjét múlt csütörtökön, arra hivatkozva, hogy a vádlott szívproblémái további késedelmet okozhatnak az eljárásban. Milosevics, aki addig saját magát védte, nem hajlandó elfogadni a bíróság döntését, és bejelentette, hogy fellebbezést fog benyújtani ellene.

A védelem első tanúja, Smilja Avramov, a szélsőségesen nacionalista, nyugalmazott jogász professzor-asszony, Milosevics egykori tanára a bíróság előtt kiváló diákként jellemezte a volt jugoszláv elnököt, aki különösen a nemzetközi gazdasági jog iránt tanúsított nagyfokú érdeklődést. Avramov a kilencvenes évek közepén azt írta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának nincs törvényes felhatalmazása Milosevics bíróság elé állítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!