Szilárda
-4 °C
3 °C

A világ közvéleményének többsége Bush-ellenes

MTI
2004.09.09. 06:30
Világ közvéleményének túlnyomó többsége szeretné George Bush amerikai elnököt a Fehér Házon kívül látni - derült ki egy tekintélyes kutatóintézet felméréséből.

Az egész Földre kiterjedő hálózattal rendelkező GlobeScane Inc és a Marylandi Egyetem szerdán ismertetett adatai szerint 35 országból 30 lakosságának a nagyobbik része John Kerryt kívánja látni, amint január 20-án leteszi az elnöki eskűt. A demokrata párti jelöltet a hagyományosan az Egyesült Államokkal szövetséges országokban kedvelik jobban, mint Busht. A megkérdezettek 46 százaléka Kerryt, míg a jelenlegi elnököt csak húsz százalékuk tartaná a rátermettebb embernek Amerika élén.

Az amerikai közvélemény-kutatások azonban arra mutatnak, hogy ha most rendeznék meg az elnökválasztást, Bush lenne a győzne.

Bush nemzetközi népszerűtlensége mögött alapvetően az iraki háború húzódik - vélik a megfigyelők. Washington a még a vele szövetséges kormányok egy részének a véleményét sem vette vette figyelembe, amikor belekezdett az arab ország elleni hadjáratba. Kerry ugyanakkor azt ígéri, hogy megválasztása esetén erősíteni fogja az Egyesült Államok szövetségi politikáját - mutatnak rá az elemzők.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!