Szilárda
-4 °C
3 °C

Átszabják a belga szélsőjobboldal pártját

MTI
2004.09.09. 13:49
Új nevet és új programot kap a flamand szélsőjobboldal pártja, a Flamand Tömb (Vlaams Blok) - írta csütörtöki számában a Le Soir című belga napilap. Az újság emlékeztet, hogy egy genti bíróság idén tavasszal lényegében rasszistának nyilvánította a pártot, s ha a Vlaams Blok a novemberi fellebbviteli tárgyaláson is veszítene, akkor az komoly problémát jelenthetne finanszírozásában. A pártvezetés részben ezt akarja megkerülni a névváltoztatással, az "új pártként" való újjászületéssel, de legalább ilyen fontos, hogy megpróbálja áttörni a pártot jelenleg övező "egészségügyi kordont", azt, hogy egyetlen demokratikus párt sem hajlandó együttműködni vele.

A lap az egész átalakulást puszta plasztikai műtétnek minősíti, rámutatva, hogy a Vlaams Blok vezetése ugyanaz marad, s szándékai sem változnak. A cél: megváltoztatni a pártról kialakított képet, eltüntetni a "szélsőséges" jelzőt, hogy így a Vlaams Blok - amely az elmúlt évek szavazásain folyamatosan tört előre, s ma már Flandria második legnagyobb pártja - a 2006-os önkormányzati választásokon megszerezhesse a legnagyobb flamand várost, Antwerpent.

A Le Soir megjósolja: az átalakulás jegyében a pártvezetés azt fogja bizonygatni, hogy végleg szakítottak a múlttal, korábbi programjuk legszégyenletesebb pontjaival, például azzal, hogy a nem európai országokból érkezett bevándorlókat ki kell utasítani, s megtagadják az egykori kollaboránsokkal és a flamand SS-szel való kapcsolatukat is. Így szeretnék megszerezni azokat a flamand szavazókat, akik - noha szintén radikálisnak számítanak - a Vlaams Blok idegengyűlöletét túlzásnak érezték, s eddig nem szavaztak rájuk. S így szeretnék a Vlaams Blokot - illetve a lap megfogalmazása szerint annak "light" változatát - egy igazi jobboldali tömegpárttá tenni, amely a következő választások után már valóban megkerülhetetlen erő lenne a politikai színpadon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!