Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nem iraki ellenállók voltak a megkínzott foglyok

MTI
2004.09.10. 06:19
Túlnyomó többségében nem iraki ellenállók, hanem köztörvényes bűncselekmények elkövetéséért szabadságvesztésre ítélt foglyok voltak azok a személyek, akikről az bagdadi Abu Graib börtönben készültek a megkínzásukat és megalázásukat ábrázoló fényképek - állapította meg egy független amerikai bizottság.

James Schlesinger volt védelmi miniszter, a testület vezetője a világbotrányt kavart kínzási esetek hátterének feltárását célzó kongresszusi meghallgatási sorozatba illeszkedő folyamat keretében csütörtökön számolt be a szenátus védelmi bizottsága előtt munkatársaival elvégezett munkájának eredményéről.

"Talán csak egy kivételével" mindannyian köztörvényesek voltak, így az embertelen bánásmód teljesen fölösleges volt, hisz nem tudtak kicsiholni belőlük olyan információkat, amelyek hasznosak lettek volna az arab országban állomásozó amerikai haderő számára - vonta le a következtetést Schlesinger.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?